Formule 1 zonder Olav Mol is als een schoen zonder zool. Waardeloos. Zijn 27e seizoen binnen de koningsklasse van de autosport is misschien wel het spannendste ooit. Totaal andere auto’s, Max Verstappen en géén Bernie Ecclestone meer. Allemaal goede zaken, volgens Mol. ‘We gaan binnen de Formule 1 van een dictatuur naar een structuur.’

Tekst: Jeroen Jansen, fotografie: Marc Deurloo, met dank aan: De Automobielfabriek

Yo hé, yo ho. Yo fucking hell, wat bizar! Op het moment dat Max Verstappen vorig jaar zijn Red Bull RB12 Formule 1-auto als eerste langs de geblokte vlag jakkert, komt commentator Olav Mol uit het niks met die inmiddels legendarische kreet. Het levert hem de Theo Koomen Award op, waarmee hij zich de beste sportcommentator van het jaar mag noemen. Terecht, Olav Mol ís Formule 1 en máákt Formule 1. “Er zijn voetbalcommentatoren – ik noem geen namen – die op tv durven te vertellen dat de wedstrijd die ze verslaan saai is. Die zeggen hun kijker dus eigenlijk: ‘Leuk dat je kijkt, maar wat mij betreft ben je gek, want er is geen reet aan.’ Dat kun je niet maken. Daarom: een saaie Formule 1-wedstrijd bestaat niet. Je hebt spannende races en spectaculaire races. Punt.”
Het is typerend voor de manier waarop de 55-jarige Mol ons bankzitters van commentaar voorziet. Enthousiast, bevlogen, recht uit het hart en met altijd een goed verhaal achter de hand. “Ik meet de spanning van de wedstrijd altijd na afloop aan mijn behang,” vertelt ‘ie. “Voor de race hang ik allerlei blaadjes met informatie aan mijn muren, die ik er tijdens de race bij kan pakken. Is alles van mijn muur gerukt, dan was het een spannende race. Hangt het er nog, dan had ik er geen tijd voor en was de race een spektakelstuk.”
Max Verstappen is Mols hofleverancier als het op spanning en sensatie aankomt. De coureur zorgt er eigenhandig voor dat de populariteit van de sport in overdrive gaat. Mol betitelt hem als ‘grensoverschrijdend goed’, iets wat volgens de commentator op twee manieren uit te leggen is. “Zowel op de baan als ook naast de baan maakt hij dat waar. Ik bedoel, als Hamilton de GP van Brazilië wint, scandeert het publiek de naam van Max en niet die van Lewis. Hállo! Dat is wel een dingetje hoor.”

Wordt Max Verstappen dit jaar wereldkampioen?
“Nee.”

Oké, volgend jaar dan?
“Als het gebeurt, is het geweldig. Max heeft alle ingrediënten om een WK-titel binnen te halen, alleen doe je dat niet zomaar even. Kijk, als Usain Bolt voor een Olympische plak gaat, dan weet hij precies op welke datum hij moet vlammen. Da’s nog steeds moeilijk, begrijp me niet verkeerd, maar het Formule 1-seizoen begint in maart en eindigt pas in november. Daartussen zit mazzel, pech, technische malheur, noem maar op. Na al die maanden moet je toch bovenaan het klassement zien te staan.”

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest