Je houdt van ‘m of je haat ‘m. Bij Jorik Scholten alias Lil’ Kleine is er geen middenweg. Is de man die het nieuws beheerst met ruzietjes, drank, drugs, middelvingers en opstootjes echt zo’n arrogant mannetje? JFK ging op zoek naar Kleines ware aard.‘Ik ben helemaal niet zo vervelend. Als ik wil, dan kan ik binnen tien minuten jouw beste vriend worden.’

Tekst Jeroen Jansen, fotografie Cooper Seykens, styling Giovanni Laisina

Of ik met Jorik wil afspreken in een luxehotel in Amsterdam, want dat vindt hij fijn. Ik herlees het mailtje van de manager van Lil’ Kleine, de rapper die het ene na het andere groteske succes boekt. Het staat er echt. Het wordt de brasserie van het Conservatorium Hotel en ik maak me op voor een prijzige lunch. Die zorg blijkt overbodig. Lil’ Kleine mag dan van chiquere sferen houden, als middageten kiest hij voor een doodgewone hamburger. Met Amsterdamse tongval: “Volgens mij het goedkoopste van de kaart.”
Ruim 21 jaar geleden wordt Lil’ Kleine geboren als Jorik Scholten. Een moeilijk opvoedbaar mannetje dat opgroeit in de Jordaan en uiteindelijk met zijn vader in Amsterdam-Oost gaat wonen. Al vroeg weet Kleine dat hij iets in de muziek wil gaan doen. Zijn eerste EP, Tuig van de Richel, verschijnt in 2012. In 2015 maakt hij zijn megaklapper ‘Drank & Drugs’. “Dat succes had ik niet verwacht. Als je over MDMA gaat rappen, ben je je er niet van bewust dat je een nummer één hit aan het schrijven bent. Daarna zag ik wat er bereikbaar was. Ik wist: als ik nu wat uitbreng, wordt het een succes.”

Hoe wist je dat zo zeker? “Vanwege het succes met ‘Drank & Drugs’ zou je denken dat een scheet nog een succes geworden zou zijn, maar helemaal zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Mijn album WOP doet het boven verwachting. Iedereen kan zeggen dat het eentonig is, maar de cijfers liegen niet. Hij heeft negen weken op één gestaan! Ik heb die plaat samen met Ronnie Flex en Jack $hirak in een week gemaakt, dus het is eigenlijk niet echt een album. Meer een opwarmertje voor m’n volgende plaat.”

Wanneer wist je dat je rapper wilde worden? “Ik moet een jaar of zes geweest zijn, misschien zelfs vijf. In die tijd werd er een McDonalds-reclame uitgezonden waarin een klein jongetje stoer ging rappen tegen een meisje. Heel geinig. Dat was de eerste rap die ik ging narappen onder de douche.”

Wat vonden je ouders ervan dat je met hiphop bezig ging? “Mijn moeder, die ik nu niet meer zie of spreek, was vroeger zelf actief in de muziek. Ik denk dat zij het, los van wat voor mens ze is, tof vond dat ik ook iets in de muziek wilde gaan doen. Mijn vader vindt het vooral belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, ongeacht wat je verdient. Hij heeft me gewaarschuwd voor de onzekere kanten van het beroep, maar tegelijk heeft hij er altijd vertrouwen in gehad.”

Je praat in interviews niet over je moeder. Is dat uit respect naar haar? “Vrienden kies je uit, familie niet. Hoe jammer dat ook is. Als ik je alles zou vertellen wat er tussen ons gebeurd is…

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest