Wat hebben coke snuiven, lange relaties en matchfixing met elkaar te maken? Helemaal niks, maar deze en andere steekwoorden leggen we Chef’Special frontman Joshua Nolet (29) voor in onze onconventionele rubriek: De Wereld Volgens.

Tekst: Jeroen Jansen, fotografie: Rik Romkes

Verbinden
“We vinden het leuk om de hele tijd te zeggen dat we in Nederland zo verdeeld zijn, maar volgens mij valt het wel mee. We zitten vooral op onze eigen eilandjes en zouden eens wat vaker met een open blik naar elkaar moeten kijken. Op ons nieuwe album Amigo staan veel liedjes waarin ik oproep om onbaatzuchtiger te zijn. Dan vind ik dat ik zelf ook de daad bij het woord moet voegen en daarom ben ik naar Lesbos gegaan om vrijwilligerswerk te doen. Toen ik terugkwam, merkte ik dat ik het niet alleen voor de mensen daar had gedaan, maar ook voor mezelf. Ik kreeg er namelijk een goed gevoel van, en dat voelde dan meteen weer zelfzuchtig. Moeilijk is dat!”

Donald Trump
“Tijdens de verkiezingsrally van Trump tourden wij met de band Twenty One Pilots door Amerika. In het begin begrepen we niet dat hij zo populair was, maar als je dan dat hele land doorrijdt, dan zie je hoe verdeeld en gepolariseerd het is. Amerika is op veel manieren onderontwikkeld en daarom verbaasde het ons niet dat Trump uiteindelijk won. Wat ik zelf van ‘m vind? Ik denk dat het een man is met psychische problemen. Hij is heel gevoelig voor wat je van hem vindt. Vind je hem gaaf, dan luistert hij. Heb je kritiek, dan kom je niet eens de kamer in. Dat is heel gevaarlijk.”

Buitenland
“Twenty One Pilots zag ons optreden op Pinkpop en besloot dat ze ons wilde hebben in het voorprogramma van hun Amerikaanse tour. ‘We want those Dutch guys!’ Dat geluk hebben we overigens afgedwongen door alles wat we doen met dezelfde overgave en liefde te doen. Hadden wij die Pinkpop-show op de automatische piloot gedaan, dan waren we nooit gevraagd. Wij spelen elke show alsof het een finale is. Iedere show willen we nailen.”

Livebands
“Ik vind het gaaf als een artiest zich succesvol live weet te profileren. De Staat, Typhoon, Jett Rebel. Allemaal bazen. Nieuwe hiphopartiesten staan vaak met een dj en rapper op het podium. Dat vind ik na een half uurtje niet meer zo spannend. Terwijl live spelen heel belangrijk is voor artiesten. Je ziet nu artiesten de Ziggo Dome of AFAS Live uitverkopen waarvan je dat voorheen nooit had gedacht. Wijzelf incluis. Mensen hebben echt zin in concerten, wat mij betreft de ultieme waardering voor je muziek.”

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest