De kogel is door de kerk: na onder meer Humberto Tan, Frank de Boer, André Kuipers, Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Peter R. De Vries, Edwin van der Sar en Armin van Buuren mag topkok Sergio Herman zich dit jaar JFK’s Greatest Man noemen. De prijs werd vanavond aan hem uitgereikt in de Amsterdamse Harbour Club.

Sergio Herman heeft een inmiddels bijna dertig jaar durende immens succesvolle carrière en twee restaurants – Pure C en The Jane – die samen drie Michelinsterren hebben. Er komt een nieuw restaurant in Cadzand en onlangs opende hij nog Frites Atelier Utrecht en Den Haag, een luxueuze frietketen met – als alles goed gaat – vestigingen in heel Nederland. Op toplocaties, dat spreekt. Sergio Herman is met recht JFK’s Greatest Man 2016, omdat hij volgens de jury van JFK stijlvol, ambitieus, succesvol, creatief en vernieuwend is.

Haantjesgedrag
De beroemdste chef van Nederland vindt het nogal wat, zijn benoeming tot Greatest Man 2016. Heeft hij dat eigenlijk wel verdiend, vraagt hij, perfectionist als hij is. “Het is sterker dan mezelf. Ik zou het echt heel graag willen, iets minder perfectionistisch zijn, maar ik kan het niet. Tegelijkertijd blijf ik tegenwoordig wel een week langer op Ibiza, waar we een huis hebben, als ik dat wil. Dat was vroeger absoluut not done. Maar ik voel aan m’n lichaam dat ik niet meer in staat ben om dingen te doen zoals ik ze vroeger deed. Vijf dagen full power gaan, dat breng ik niet meer op. Ik heb 26 jaar het haantje gespeeld, nu mag een ander het doen.”

Runner up
Op de 2e plek eindigde dit jaar Max Verstappen, want als iemand die met zo veel lef, bravoure en overmacht binnen twee jaar naam voor zichzelf maakt in een wereld waar het heel erg moeilijk is om naam voor jezelf te maken, dan verdien je die plaats. Op nummer 3 prijkt Freek Vonk, vanwege zijn nimmer aflatende en serieus aanstekelijke enthousiasme, vanwege zijn commerciële talent (dierenplaatjes!), vanwege De Super Freek Show (alleen al die naam is kostelijk), vanwege zijn vriendelijkheid, zijn liefde voor alles wat leeft, zijn macht om Eva Jinek te ontdooien en vanwege het feit dat hij ons weet te overtuigen van de schoonheid van de West-Somalische Dwergkever.

Selectieprocedure
Op nummer 4 volgt Michiel Huisman, inmiddels een van de belangrijkste exportproducten van Nederland, op nummer 5 staat Jan Versteegh, die in een wereld vol aanstormende talenten absoluut het aanstormendst moet worden genoemd. De winnaar van JFK’s Greatest Man Award wordt jaarlijks gekozen na een intensieve selectieprocedure door de redactie van JFK. Het is de negende keer dat deze prestigieuze prijs door JFK wordt uitgereikt. Tegelijkertijd werd het tienjarig jubileum van het blad gevierd. De presentatie van de avond was in handen van Ruben Nicolai.

Terugblik 2016

JFK-winnaars