Dit was het jaar van de Nederlandse JFK. En dan hebben we het natuurlijk over Jesse Feras Klaver: met z’n 30 jaar de jongste fractievoorzitter ooit. De idealistische rockster van GroenLinks die makkelijk de Melkweg uitverkoopt en niet van de tv weg te denken is. Maar wie is deze man die zegt Nederland te gaan veranderen?

Tekst Fleur Meijer, fotografie Andy Tan

Plaats en datum: Den Haag, Binnenhof, een verrassend warme dag. Locatie: de lichte, opgeruimde werkkamer van Jesse Klaver, in het verrassend kleine fractiekantoor van GroenLinks. “Leuk dat je er bent. Ga zitten, wil je wat water? Het heeft iets raars hè, die paspoortcontrole en handbagagecheck. Ik vraag me ook weleens af waar hier de taxfreeshops zijn.” De fractievoorzitter is precies zoals je denkt dat hij is. Ontspannen. Vrolijk. Open. Oprecht. Maar ook weer niet op het niveau van een gezellige Brabantse flapuit. Nee, als iets duidelijk wordt in het gesprek, is dat Jesse Klaver een politicus pur sang is. Die precies weet wat hij doet en zegt. Minus de wollige bewoordingen. En met maximaal charisma. Het geheime wapen van links volgens velen, een ‘snotneus’ volgens anderen (Fons de Poel, red.). Een wapen dat goed gaat in de peilingen, en zomaar eens als een kanon af zou kunnen gaan in maart 2017. Een interview met JFK kon hij moeilijk weigeren, trouwens. Dat hij dezelfde initialen heeft is toeval, dat Kennedy zijn grote held is niet. “Die man heeft een kernoorlog voorkomen tijdens de Cubacrisis. Door naar zijn eigen intuïtie te luisteren in plaats van zijn generaals die allemaal aandrongen op een oorlog met Rusland. En vergeet niet dat hij degene was die de rassenscheiding wilde afschaffen. Toen hij daarmee bezig was, daalde hij gigantisch in de peilingen. Maar toen zei hij: ‘Als we dan toch de verkiezingen moeten verliezen, dan het liefst om een principiële reden als deze.’ Dat vind ik zo mooi.”

Hoe heb je de lessen van Kennedy vertaald naar je eigen politiek? “Ook ik blijf trouw aan mijn ideeën en idealen. Altijd. Politiek is een strijd om ideeën, en ik luister uiteraard naar wat de kiezer te zeggen heeft. Ben je het niet met onze standpunten eens, prima. Stem dan niet op ons. Ik zal in elk geval niet mijn ideeën buigen naar de kiezer toe om zo meer stemmen te krijgen. Neem de vluchtelingencrisis: toen die uitbrak, en een groot deel van het land boos was, gingen wij niet met die boosheid mee. Wij spraken juist uit dat we méér vluchtelingen moesten opnemen. Omdat ik empathie en medemenselijkheid belangrijk vind. Juist nu. En als dat ons zetels kost bij de verkiezingen, jammer dan.”

Hoe gaat het met de voorbereidingen? Wouter Bos zei ooit dat hij tijdens campagnet d hooguit een paar uur per nacht sliep. “Nou, dat is superstoer van hem, maar dat trek ik echt niet.

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest