Het jaar 2016 zit er alweer bijna op en dat betekent dat het tijd wordt om terug te blikken wat er allemaal gebeurde. Als je aan iedereen vraagt waar 2016 symbool voor stond, zal vrijwel iedereen zeggen dat het een jaar was wat niet snel genoeg over kan gaan. Niet vanwege persoonlijke ervaringen, maar omdat dit een jaar was waarin geen einde leek te komen aan het aantal iconen wat overleed.

In Engeland en Amerika hebben ze van grote namen als David Bowie en Muhammed Ali afscheid moeten nemen, maar ook in Nederland was er sprake van rouw. Zo stierf Johan Cruijff aan longkanker en kwam ook chef-kok Joop Braakhekke te overlijden. Hij stierf aan alvleesklierkanker. Om een eer aan iedereen te bewijzen, zetten wij ze hier onder elkaar.

 

David Bowie

De hele wereld werd op 10 januari opgeschrikt toen het bericht naar buiten kwam dat David Bowie was overleden. Hij was niet alleen zanger, maar ook artiest en stijlicoon. ‘Ziggy Stardust’, zoals hij ook wel werd genoemd, kende grote hits als HeroesSpace Oddity en Let’s Dance. Lange tijd hield Bowie verborgen dat hij ziek was, waardoor de schrik voor de buitenwereld des te groter was. Niet in de laatste plaats, omdat hij vlak voor zijn dood nog zijn nieuwe album ‘Blackstar’ uitbracht. David Bowie werd 69 jaar.

 

Prince

Slechts enkele maanden later kwam ook het bericht dat Prince Rogers Nelson a.k.a. Prince was overleden. De held uit de jaren ’80 overleed aan een overdosis pijnstillers. Met klassiekers als Purple Rain en When Doves Cry wist hij mensen volledig in vervoering te brengen. Vooral het optreden wat hij tijdens de Superbowl in 2007 gaf, wordt als legendarisch gezien. Prince werd 57 jaar.

 

Leonard Cohen

Hij was niet alleen zanger, maar ook een groot dichter die zijn teksten omzette in zang. Op 82-jarige leeftijd stierf Leonard Cohen aan de gevolgen van een val. Opvallend was dat hij, net als David Bowie, kort voor zijn overlijden nog een nieuw album op de markt bracht (You Want It Darker). Zijn grootste hits Hallelujah en Suzanne waren parels die stuk voor stuk in grote indruk achterlaten.

 

George Michael

Uitgerekend op eerste kerstdag liet nóg een grootheid in de popmuziek het leven. George Michael verruilde toen het tijdelijke voor het eeuwige. Met Wham! kende hij één van de grootste kersthits aller tijden met Last Christmas. Solo brak hij pas echt door en scoorde hij hit na hit met songs als Faith, Careless Whisperer, Jesus To A Child en Freedom. Ook op persoonlijk vlak haalde hij geregeld het nieuws door zijn geaardheid en drugsgebruik, maar was hij ook te zien in de allereerste Carpool Karaoke.

 

Johan Cruijff

“Ik sta met 2-0 voor tegen mijn ziekte”. Ondanks deze optimistische uitspraak verloor hij alsnog de strijd tegen kanker. Nederland werd op ruwe wijze opgeschrikt toen op 24 maart bekend werd dat één van de grootste voetballers en mensen aller tijden overleed. Johan Cruijff stierf op zijn 68ste en dompelde daarmee Nederland in rouw. Hij stond bekend als de legendarische Nummer 14 bij Ajax en Barcelona, maar was vooral onnavolgbaar in zijn uitspraken, analyses en visies op voetbal en het leven. Cruijff liet (en laat) een grote leegte achter. Als eerbetoon is Ajax op dit moment bezig om de Amsterdam ArenA om te dopen tot de ‘Johan Cruijff ArenA‘.

 

Muhammad Ali

Nog een icoon in de sport verruilde dit jaar het tijdelijke voor het eeuwige. Bokslegende Muhammad Ali bereikte de leeftijd van 74 jaar. Met de uitspraak “Float like a butterfly, sting like a bee” wist hij menig sporter te inspireren. Ook was hij een groot voorbeeld voor zwarte mensen die zich in de gemeenschap als minderwaardig beschouwden. Hij liet ze zien dat het niet uitmaakt wat voor kleur je hebt, maar dat het belangrijker is wat je presteert. Cassius Clay, zoals hij eigenlijk heette, had al langer ademhalingsproblemen.

 

Alan Rickman

De naam Alan Rickman zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar wie het gezicht van Severus Sneep in de Harry Potter-films ziet, weet direct over wie wij het hebben. Alan Rickman was een gerenommeerd acteur en toneelspeler en speelde op fenomenale wijze enkele rollen. Zijn bekendste rol is die van Sneep, maar grote kans dat je hem ook kent van Love Actually of Robin Hood: Prince Of Thieves. Met enkele BAFTA-awards, Emmy’s en een Golden Globe kun je spreken van een groot acteur. Alan Rickman overleed op zijn 69ste.

 

Fidel Castro

Voor de één was het een held, voor de ander een tiran en een moordenaar. Belangrijk was Fidel Castro wel in de geschiedenis. Als communistisch leider van Cuba stond hij ruim dertig jaar aan het roer. Tekenend voor hem waren zijn speeches die soms urenlang duurden. In 2008 gaf hij het stokje door aan Raúl Castro. Op 89-jarige leeftijd overleed Fidel Castro.

 

Joop Braakhekke

Begin december ontviel ons ook chef-kok Joop Braakhekke. Hij stond onder het Nederlandse volk bekend als iemand met hart voor de zaak, oneindige passie en iemand met een heel groot hart. Met veel succes runde hij het restaurant Le Garage, waar alle sterren met veel plezier heengingen. Joop stierf aan de gevolgen van alvleesklierkanker en werd 75 jaar.

 

Bekijk ook:

Jaaroverzicht 2016: nieuws

Jaaroverzicht 2016: muziek

Jaaroverzicht 2016: sport


https://jfkmagazine.nl/jaaroverzicht-hypes-en-trends/

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest