Als tiener werd ze in Nederland wereldberoemd met het Kinderen voor Kinderen-tietenlied. Daarna kende EliZe (beter bekend als Elise van der Horst) hits als ‘Automatic’ en ‘I’m No Latino’. En toen werd het stil. Ze verhuisde naar Los Angeles en gaat daar voor KPN Presenteert L.A. Breakfast presenteren. Om met grote namen als Armin van Buuren en Oliver Heldens te praten.

Tekst Victor van den Bergh

Toen ik je googelde vond ik als eerste Mokkels.nl, daarna pas jouw pagina’s en site. Wat vind je daarvan? “Is dat zo? Ik had verwacht dat er iets van Kinderen Voor Kinderen bovenaan stond. Maar ik heb er verder geen moeite mee. Het enige wat ze plaatsen is foto’s die ik post of die in bladen staan. Soms ook screenshots als ik ergens te zien ben.”

Waarom EliZe als artiestennaam en niet Elise? “We hadden voor mijn website een domeinnaam nodig en Elise met een ‘s’ was al bezet. Ik had toen nog geen artiestennaam, maar ik vond het wel leuk als het hetzelfde zou klinken. Ik had natuurlijk honderd varianten kunnen verzinnen, zoals Elise met een ‘c’, of een naam als Elis en Elouise.

Hoe was het om op jonge leeftijd het ‘Tietenlied’ te zingen? “Ik was dertien jaar toen het werd opgenomen en veertien toen het op televisie werd uitgezonden, dus ik zat net in de brugklas. En ik had helemaal geen tieten! Ik vond het heel erg spannend en het liefst had ik het willen cancellen. Daarna dacht ik ‘Fuck it!’ en vond ik het ook een eer om solo een nummer te zingen. Ik heb er uiteindelijk nooit spijt van gehad.”

Wordt voor jou de term ‘kindsterretje’ vaak gebruikt? “Het wordt soms door journalisten gebruikt, maar mensen die ik op straat tegenkom noemen me nooit zo. Ik zie mezelf ook niet als een kindsterretje. Daarvoor stond ik teveel op de achtergrond en was ik te verlegen. Dat is totaal anders dan bijvoorbeeld Miley Cyrus en Selena Gomez.”

Na je stemoperatie in 2009 ben je naar Los Angeles gegaan. Waarom? “Ik wilde altijd al naar Amerika verhuizen, maar door optredens en concerten kon dat nooit. Toen kreeg ik last van mijn stembanden en moest ik onder het mes. Na de operatie mocht ik niet praten, omdat alles moest herstellen. De kans dat ik ooit weer zou kunnen zingen was nihil. Het was voor mij een vloek, maar ook een zegen, want ik had opeens geen verplichtingen meer. Daardoor had ik opeens geen verbintenis meer en kon ik zo naar L.A. reizen. Men ging ervan uit dat ik nooit meer kon zingen. Ik had mijn handen vrij. Na drie maanden logopedie kreeg ik een check-up en was er niks meer te zien, niet eens een litteken! Het lukte me ook om hoge noten te halen. Ze vonden het een wonder!”

Je gaat het programma L.A. Breakfast presenteren voor KPN Presenteert, waarin je met bekende dj’s ontbijt en onder meer naar hun ambities vraagt. Wat zijn jouw ambities? “Nu ben ik bezig met het aanvragen van een Green Card. Verder wil ik nog naar veel landen reizen als Australië, Indonesië, Japan en Tsjechië. Daarnaast ben ik bezig om mijn nieuwe EP af te maken. We zitten nu om de tafel met producers om alles af te maken. Ik werk ook veel met dj’s en heb een toffe track gemaakt met twee hardstyle dj’s.”

Je bent langs geweest bij grote namen als Armin van Buuren en Oliver Heldens? Is er een kans dat je op één van hun platen te horen bent? “Nee, de mensen met wie ik heb gezeten zijn zo groot en druk, daar heb ik het niet aan gevraagd. Ik vind ook dat deze interviews los moeten staan van mijn muziek, dat zou onprofessioneel zijn. Het liefste zou ik met iemand in de studio zitten die wel veel talent heeft, maar nog geen grote naam is.”

Waarin verschilt L.A. van Nederland? “Er is heel veel creativiteit. Ik kan in L.A. ’s ochtends opstaan, lekker gaan sporten, koffiedrinken, naar de studio gaan of thuis liedjes schrijven. Nederlanders zijn vrij nuchter. Dat is stiekem prettiger dan in Amerika, waar ze loze beloftes doen als ‘You’re so amazing. I’m gonna make you famous.’ Veel mensen vinden het enthousiasme van Amerikanen nep, maar ik vind het wel leuk. Ze lachen de hele dag door en dat steekt aan. Er heerst een veel vrolijkere stemming.”

Mis je Nederland? “Ik ben gek op Nederland, heb hier altijd gewoond, maar Amerika is heel bijzonder. Het is er nu bijvoorbeeld boven de twintig graden, heerlijk! Dat is hier ondenkbaar.”

L.A. Breakfast is vanaf donderdag 12 januari om 21:00 uur te zien op kanaal 18 van KPN Presenteert en daarna ook on demand beschikbaar. Elke aflevering is tijdelijk voor iedereen te zien op: www.kpn.com/labreakfast

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest