Hij is niet bepaald een muurbloempje, die Giel Beelen. Meer dan eens haalde hij het nieuws met zijn impulsieve uitspraken en gekke fratsen. Zelfs zijn loonstrookje werd nationaal besproken. Of hij ooit spijt heeft van z’n daden? Meestal niet, luidt het antwoord. ‘Ik heb een dikke huid opgebouwd.’

Tekst: Jeroen Jansen, fotografie: Paul Bakker, styling: Laura Marques

Drugs testen, Mein Kampf het meest indrukwekkende boek ooit noemen, luisteraars oproepen om neppoederbrieven naar de KRO te sturen, oraal bevredigd worden door een callgirl en het wereldrecord radio maken pakken. Giel Beelen deed het allemaal. Live on air. Het leverde hem vroeg in zijn carrière een berg aandacht en het label ‘shockjock’ op. En passant won hij een roedel prestigieuze Marconi Awards, een Gouden RadioRing en een Zilveren RadioSter. Zendermanagers als Florent Luyckx en Basyl de Groot zeiden meer dan eens: ‘Had nou wat langer nagedacht’ als Giel zijn mond weer eens sneller liet gaan dan zijn verstand. Precies dat dacht de dj zelf ook vaak genoeg. Maar, zo zegt hij resoluut, hij staat altijd achter de radio die hij maakt. “Ik heb dingen gezegd waarvan ik achteraf liever had gehad dat ze anders uit mijn bek waren gekomen. Maar ik geloof niet dat je vanwege een voorbeeldfunctie op je woorden zou moeten letten.” Tijdens het interview is Giel zoals je Giel verwacht. Energiek, positief, enthousiast, vriendelijk en niet bang om zijn mening te ventileren. Ook als hij van tevoren had besloten bepaalde topics – denk: zijn breed uitgemeten salaris – niet te bespreken. Dat is immers niet zijn zaak, maar die van zijn bazen, meent hij. Toch vertelt hij erover. En over zijn nieuwe projecten, ambities, kinderwens en ja, ook over Sylvana. “Ik vind het gewoon kut dat het is gebeurd.”

Na 12,5 jaar ochtendshow heb je de ochtend weer voor jezelf. Uitslapen geblazen?
“Ik vind slapen zonde van mijn tijd. Ik wil zóveel doen in een dag. Vandaag moest ik om negen uur aan de slag, dus besloot ik dat ik vannacht niet voor drie uur naar bed hoefde. Daar is mijn vriendin Nicolien het niet mee eens, die heeft liever dat ik op tijd ga slapen en vroeg opsta. Maar om antwoord te geven op je vraag: ik heb geen ritme, ik loop vaak tot diep in de nacht te pielen op mijn zolderkamer.”

Je liefde voor radio bloeide ook op een zolderkamer op.
“Ja, mijn vader had een studiootje voor me gebouwd met veel apparatuur. Die niet eens werkte, het moest er vooral imposant uitzien. De programma’s die ik op mijn fictieve radiostation maakte, werden natuurlijk niet uitgezonden. Mijn neef heeft een filmpje waarin je me bezig ziet. Dan zeg ik: ‘Radio Dekker, geen gepiel aan die stekker!’ Vervolgens kondig ik een plaat aan, waarna ik demonstratief een krantje ga zitten lezen.”

Heb je na twintig jaar 3FM alles bereikt wat er voor een dj te bereiken valt?
“Ik heb ieder tijdstip gehad en na die recordpoging zelfs ieder programma. Toen ik de ochtendshow eenmaal kreeg, zat ik met een raar gevoel. Die show was waar ik altijd van had gedroomd. Wat nu? Gelukkig kwam ik erachter dat het nooit goed genoeg kan zijn, je kunt altijd bouwen.”

Je werk speelt zich nu af in het weekend. Is je vrije woensdag tegenwoordig heilig?
“Ja. Een idee van Nicolien. Ik had er zelf niet bij stil gestaan dat ik geen weekend meer zou hebben door On Stage. Zij is er een dag minder voor gaan werken en dat vind ik heel speciaal. Een onwijs mooi offer.”

Dicteert jouw carrière haar agenda?
“Nee, het is niet dat ze in dienst is van. Al zou ik me oprecht kunnen voorstellen dat we ooit gaan samenwerken. Dat heb ik haar gezegd toen ze een dag minder besloot te gaan werken.”

Je zei ooit: ‘Het ideale imago heb ik niet en krijg ik niet.’ Wat is jouw imago?
“Het is het mooiste wanneer je dat niet helemaal weet te vatten. Als zelfs mensen in mijn omgeving dat hebben, vind ik dat een goed teken. Toen ik het stempel ‘shockjock’ kreeg, had ik daar op voort kunnen borduren, maar dat voelde niet goed. Ik zou geen lieve gesprekken meer kunnen voeren, het zou me beperken. Dan word je vanzelf een kunstje. Ik verras mensen liever, door dingen te doen die niet in het plaatje passen.”

Het helpt ook niet als je on air een optreden van boyband MainStreet afkapt.
“Ik zeg je eerlijk: als er een Amerikaanse grootheid had gestaan die vals had gezongen, had ik het misschien op zijn beloop gelaten.

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest