Het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde dook diep in de wereld van de gin, het drankje dat je ook deze zomer weer volle bak gaat drinken. In combinatie met tonic, dat spreekt. Maar wat blijkt? Er zit vaak helemaal niet zoveel gin in gin.

Dat sommige ginmerken ervoor kiezen om maar een héél klein beetje gin te gebruiken en de rest aan te vullen met alcohol, heeft alles te maken met de prijs. Een van de bronnen in het programma, destillateur Fenny van Wees, vergelijkt het met plofkip. Zolang de goedkope plofkip te koop blijft, zullen de meeste mensen het betere, maar duurdere vlees links laten liggen. En zo is het ook met gin.

Vage regels

Volgens Van Wees zijn er heel veel ‘plofkippen’ in de ginwereld. De regelgeving omtrent de etiketten van gins is te vaag, waardoor vaak niet goed op de fles vermeld staat uit welke ingrediënten de gin bestaat. Dat maakt het voor consumenten lastig om te bepalen welke gins wél gebruik maken van honderd procent gin destillaat.

Gin is goedkoop

De Britse stoker Charles Maxwell van Thames Distillers, dat de drank maakt voor zo’n 140 merken, vertelt dat gin heel goedkoop is om te maken. De drank in een fles Ish London Dry Gin kost je om en nabij een euro, terwijl diezelfde fles in de winkel ligt voor dertig euro in de schappen. Dat komt, zoals bij zoveel producten, omdat je vaak ook betaalt voor merk, beleving en marketing.

De hele aflevering kijk je hier. Met een goede gin-tonic on the side, natuurlijk. En laten wij daar nu het beste recept ever voor hebben.

(Beeld: Eddie Garcia via Unsplash)

Share with your friends










Submit
Share on Pinterest