Dutch design is wereldwijd een begrip. Ons land telt een groot aantal toonaangevende ontwerpers die waanzinnige meubels, lampen of andere accessoires maken. Marcel Wanders, Piet Hein Eek, Richard Hutten, Droog Design. We kunnen een nieuwe naam aan dit rijtje toevoegen: KILO. Drie vrienden die al jaren los van elkaar meubels ontwierpen en maakten (zelf) maar die de krachten nu hebben gebundeld en in Amsterdam aan de Westerstraat hun eerste winkel/annex fabriekje openden.

De mannen van KILO willen vooral een tegenwicht bieden aan de enorme hoeveelheid meubels die of te duur zijn, of in te grote hoeveelheden worden geproduceerd of overdesigned zijn. KILO houdt het simpel: er wordt gebruik gemaakt van slechts één materiaal en één soort gereedschap om het meubelstuk te maken. En ook qua kleuren is het aanbod beperkt.

Spijkers, schroeven of lijm komen er bij KILO niet in. Knap dus dat je elk meubelstuk van KILO zonder problemen in elkaar kunt zetten, zonder ook maar een stuk gereedschap te gebruiken. Eenvoudigweg door het in elkaar te schuiven. Flatpack design heet dat. En dat is cool.

Net zoals het cool is dat de meubels klaar zijn terwijl je wacht. Sterker nog: in de kelder van de prachtige winkel kun je zien hoe je eigen meubelstuk met de meest geavanceerde zaagmachines in elkaar wordt gedraaid. En alles is ook nog eens ecologisch verantwoord.

De collectie van KILO is niet gigantisch groot, maar de meubelstukken die ze maken zouden wij stuk voor stuk in huis willen hebben met de lage Japanse salontafel voorop. Gaat dat zien!
KILO, Westerstraat 72, Amsterdam

Share with your friends


Submit
Share on Pinterest